TOMMI PIIROINEN
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • FYYSINEN TESTAUS
    • TAITOLUISTELUVALMENNUS
    • TAITOLUISTINHUOLTO
    • PSYYKKINEN VALMENNUS
  • INFO
    • TOMMI
  • YHTEYSTIEDOT
  • Blogi

Blogi

urheilujohtaja palkataan

1/27/2020

11 Comments

 
Viimeaikaisten tapahtumien johdosta en voi olla ajattelematta taitoluistelun tulevaisuutta ja nykytilaa. Tällä kertaa en aio puuttua siihen paljon julkisuutta saaneeseen tapaan valmentaa vaan ongelmaan, joka johtaa omalta osaltaan jatkuvasti uusiin ongelmiin lajin parissa.

Puhun urheilujohtamisesta. Sitä tulisi löytyä niin valmentajilta itseltään, mutta varsinkin työnantajan ja lajiliiton puolelta. Viimeisen viikon tai kahden aikana olemme saaneet lukea, kuinka kaksi valmentajaa ovat saaneet kurinpitolautakunnalta sanktion: Toinen vuoden mittaisen kilpailukiellon, toinen varoituksen siitä, ettei ollut puuttunut toisen valmentajan toimintaan vaan sallinut sen jatkua vuosia. Viime syksynä mediassa pitkään pyöri tapaus, jossa valmentaja oli syyllistynyt seksuaaliseen hyväksikäyttöön valmennettaviensa kohdalla. Yhdistävä tekijä tapauksissa: taitoluistelu. Myös muiden lajien osalta on ollut uutisointia, mutta keskitytään nyt taitoluistelumaailmaan.

Kaiken varalta totean, että ylläolevan olen ymmärtänyt mediassa olleen uutisoinnin nojalla. Todella toivon, että edellä olevassa kappaleessa olisi suuri asiavirhe ja väärinkäsitys, mutta epäilen kovasti, että näin olisi. Kirjoitan tätä siis puhtaasti mediatietojen ja omien muistikuvieni varassa.

Uutisointia seuratessani olen yhä enemmän alkanut ihmettelemään, kuinka asiat on päästetty tähän pisteeseen. Kuinka monta shokeeraavaa uutista on vielä luvassa? Missä on julkisuuskuvan ja myös itse toiminnan hallinta, jota johtoportaan pitäisi johtaa ja vaalia.

Kummatkin edellä mainituista väärinkäytöksistä tulivat julkisuuteen vasta median kautta. Liiton virallinen kanta on yhtenä päivänä, että valmentaja saa jatkaa tehtävässään ja seuraavana päivänä, että johtopäätöksiä tulisi sittenkin tehdä. Perjantaina uutisoidun tiedon mukaan, kyseisen seuran hallitus on päättänyt erota, sillä seura on kokonaisuudessaan jakautunut puolesta ja vastaan päävalmentajan kohtalosta päätettäessä.

Toiminta itsessään vaikuttaa ulkopuolelta katsottuna tuuliviiriltä syysmyrskyssä, jonka sateinen ryöpytys on kestänyt lokakuulta aina tänne asti. Alati muuttuvana toimintana, josta ei löydy muuta varmuutta kuin se, ettei huomennakaan tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Mikäli on ollut tietoinen tämän koko luokan asioista -ei viikkoja tai kuukausia, vaan reilusti yli vuoden päivät ei toiminnan tai tiedottamisen tulisi näyttää tältä.

Oman käsitykseni mukaan johtoasemassa oleville henkilöille ei makseta niinkään työntekemisestä vaan erityisesti vastuunkannosta. Siitä, että heillä on selkeä visio, mitä tulisi tehdä ja miten sinne tullaan pääsemään. Valon näyttämisestä tiellä kohti villakoiran ydintä ja sieltä takaisin kohti sovittuja tavoitteita. Olen aina ollut sitä mieltä, että jaettu vastuu ei ole kenenkään vastuu. Kysynkin, että kuka on se, joka kantaa vastuun taitoluistelussa kaikesta tapahtuneesta, kenellä on se visio ja keinot johdattaa laji kohti parempaa tulevaisuutta niin isommassa mittakaavassa kuin yksittäisessä seurassa?

Me valmentajat pyrimme varmasti hoitamaan omat työmme, mutta renki vaatii aina isännän. Olisiko jo aika uudistaa kulttuuria ja todeta, että tarvitsemme ammattimaista johtamista urheilussa -anteeksi, taitoluistelussa. Osa urheilusta on jo päässyt ammattimaisen urheilujohtamisen makuun ja varmistanut, että siihen myös löydetään rahoitus. Kunpa jokin tällainen laji olisi tarpeeksi lähellä, jotta esimerkkiä näkisi!

Mielestäni Suomessa taitoluistelu on polkenut paikallaan kehityksessä. Viimeisen noin 10-vuoden taitoluistelun arvokilpailujärjestelyistä on tullut n. 4,8M€ positiivinen tulos. Itselleni ei vieläkään ole täysin selkeänä, mihin nuo rahat ovat menneet tai suunniteltu käytettäväksi. Mielenkiinnolla kuitenkin seuraan uutisointia, mitä jalkapallo aikoo tulevalla voittopotillaan tehdä.

Minulla ei ole valmiita ratkaisumalleja olemassa oleviin ongelmiin, mutta jos yksi asia on varmaa niin se, että taitoluistelu tarvitsee muutosjohtamista. Harrastelijat ja vanhemmat eivät voi kantaa vastuuta ammattilaisten toiminnasta eikä kenenkään pidä myöskään olettaa, että heillä olisi vaadittavia taitoja toimia kyseisissä positioissa. Heitä ei voi siitä syyttää ja jossain määrin, jopa ymmärrän luisteluseuran hallituksen päätöstä erota paikaltaan. Oma henkilökohtainen ennätykseni työnantajaseuran puheenjohtajan paikan vaihtumisessa on muistaakseni neljästi kolmen vuoden aikana.

Muutos on mahdollisuus ja toisinaan välttämättömyys. Tarvitaan vahvaa näkemystä pyrkiä uuteen ja myös taitoa nähdä, mitä kyseinen ala vaatii menestyäkseen nyt ja tulevaisuudessa. Kuinka luoda jo menetetystä aihiosta kukoistava liiketoimintamalli ja pitää pyörät pyörimässä. Lauri Ratia on jo varattu, mutta hänkin varmasti aloitti ei tunnettuna johtajana joskus aikoinaan. Nyt olisi jo aika alkaa luomaan taitoluisteluun niitä persoonia, jotka pystyvät ja uskaltavat tarttua asioihin. Omaavat ammattitaitoa johtaa ja puuttua epäkohtiin. Urheilujohtajien tulisi olla tämän hetken muutosjohtajia. Ongelmana vain on, ettei taitoluistelussa ole urheilujohtajia ja siitä tämänhetkiset ongelmatkin ovat taitaneet osaltaan johtua.
11 Comments
Pentti
1/28/2020 05:47:45 am

Hyvää argumentointia,
olen seurannut kuinka taitoluisteluseurassamme hallitus palkkaa valmentajia, tietämättä mitä valmennukselta vaaditaan ja kuinka siitä syntyy kokonaisuus. Kommenttini aiheesta kantautuivat kuuroille korville. Sitten ihmetellään miksei valmennus toimi, kisoissa ei menestytä ja luistelijat lähtevät seurasta.
Eikä tämä ammattimaisuuden puute ole tässä lajissa se kriittisin seikka, vaan se, että tätä lajia ”harrastavat” äidit (ja osin isät) enemmän kuin itse luistelijat. Siitä syystä koko luistelukenttä on täynnä riitoja ja toiminta järjettömän pirstoutunutta.
Osa ongelmista vältettäisiin yksinkertaisella avoimuudella, mutta se olisi jonkun kullannupulta jotain pois.

Reply
Tommi Piiroinen
1/28/2020 11:24:59 am

Niin, suomalaisessa seurajärjestelmässä todella on omat hyvät ja huonot puolensa. Haluaisin uskoa, että seurajärjestelmää pystytään kehittämään ja parantamaan, mutta se vaatii ennakkoluulottomuutta. Isona osana tämän prosessin lopputulosta olisi, että seuran johto tietäisi, mihin suuntaan he haluavat seuraa viedä pitkällä aikajänteellä.

Toinen asia, jonka nostaisin esiin olisi valmentajanimikkeen suojeleminen niin, ettei kuka tahansa voisi käyttää itsestään nimikettä valmentaja. On olemassa ohjaajia, apuohjaajia, valmentajia, päävalmentajia, kakkosvalmentajia jne. Kuka tahansa voi käyttää tällä hetkellä mitä tahansa näistä nimikkeistä ilman mitään peruskoulutusta edes liikunnan alalta.

Reply
Entinen pj
1/28/2020 06:19:38 am

Mitä suurempi seura, sitä suuremmat vastuut. Itse aloitin pienen seuran pj:na ja hyvällä tiimillä saimme taitoluistelun nousuun paikkakunnalla ja seuran hyvään kasvuun. Siitä seurasi uusien valmentajien palkkaamista ja seuran kokonaisvaltaista kehittämistä.
Jälkeeni tulevilla olikin jo isommat haasteet laajentuneen seuran pyörittämisessä. Pj:t ja hallitukset vaihtuivat. Seuran toimintalinjaan alkoi vähitellen vaikuttaa ko. hallituksen omien lasten intressit, yhä suurempi kunnianhimo ja menestyminen. Jos tässä tilanteessa nousisi esiin valmentajan epäasiallista käytöstä joitain luistelijoita kohtaan, ei hallitus uskaltaisi toimia tilanteen vaatimalla tavalla, koska silloin vaarassa olisi oman lapsen menestymismahdollisuudet. Harvoin huonosti kohdeltuja ovat päättävässä asemassa olevien lapset.
Siispä puolueeton ammattimainen seurajohtaja ilman omien lasten sidoksia seuraan olisi ratkaisu.

Reply
Pentti
1/28/2020 06:58:26 am

Kuulostaa niin tutulta, melkein kuin samasta seurasta puhuttaisiin. Se kun valmentaja alkaa jättää yli puolet luistelijoista huomiotta, ja hallitus vaan myhäilee tyytyväisenä.

Reply
Tommi Piiroinen
1/28/2020 11:31:05 am

Täysin samaa mieltä. Puolueeton seurajohto olisi ratkaisu moneen asiaan ja poistaisi monta sidonnaisuutta päätöksenteossa. Suurten harrastajamäärien myötä vastuut kasvavat ja niin ollen riskimahdollisuudet väärinkäytöksiin sekä ongelmatilanteiden esiintymiseen nousevat. Tällöin myös vastuunkanto tulisi hoitaa oikealla tavalla ja olla osaava johto heiluttamassa tahtipuikkoa.

Kiitos kuitenkin Sinulle, että olet jaksanut omalta osaltasi olla tukemassa suomalaista urheilua =)

Reply
Kaisa
1/28/2020 08:04:42 am

Kiitos tästä kirjoituksesta. Tommi, olet kiteyttänyt jotakin todella tärkeää.

Reply
Leena
1/28/2020 08:20:09 am

Kiitos, Tommi! Taitoluistelumaailma kaipaa tuuletusta ja ammattimaisesti urheilevat ja valmentavat ammattimaista johtamista seura- ja liittotasolla. Erityisesti silloin, kun on ongelmia.

Meillä on paljon upeita urheilijoita ja tehtävänsä hyvin hoitavia valmentajia. Kunnia teille!

Reply
Tommi Piiroinen
1/28/2020 11:38:35 am

Kiitos tuesta ja huomiosta Kaisa ja Leena,

Haluaisin uskoa, että tuhkasta nousee uusi, paremmin jalostunut laji. Nähtäväksi jää, mikäli näin käy. Se vaatii enemmän kuin hyssyttelyä ja tuttuun turvalliseen jäämistä. Sisäpiirin rikkomista ja uusien ajatusten puntarointia sekä hyväksymistä. Sitä paljon puhuttua yhteistyötä selkeällä painotuksella suunnasta ja työnkuvasta. Kaikkea hyvää Teille kummallekin!

Reply
Martti
1/28/2020 08:16:03 am

Asian ytimessä!
Myös hyviä kommentteja!
Katsotaan vaikka Suomen seurakenttää lajissa. Esimerkiksi Lappeenranta: kaksi pientä seuraa, Kuopio: kaksi pientä seuraa, Turku ja Raisio: kolme seuraa, Tampere: kolme seuraa (niissä kyllä luistelijoita). Aivan järjetöntä varojen ja resurssien haaskausta! Kannattaisi jo kaupunkien puuttua moiseen ja tarjota apua.
Johtuuko tämä siitä, että laji on yksilöiden joukkueurheilua?

Reply
Tommi Piiroinen
1/28/2020 11:54:13 am

Mielenkiintoinen näkökulma Martti. On hyvin mahdollista, että yhdistämällä tiettyjä seuroja, olisi mahdollista saavuttaa synenergia etuja ja näin ollen mahdollistaa vielä laadukkaampi harjoittelu ja harrastaminen seuran sisällä. Saattaisi, jopa laskea paineita hinnan nostolle jo valmiiksi melko kalliissa lajissa ja silti tuoda mahdollisuuksia laaja-alaisempaan harjoitteluun.

Psyykkinen valmennus ja fysioterapeutin tunnit eivät edelleenkään kuulu jokaisen seuran harjoitusvalikoimaan (vain muutaman mainitakseni). Näiden vaikutus voisi olla suuri pienentäen loukkaantumisriskiä tai esimerkiksi vähentämään (mahdollisia) urheilu-uran jälkeisiä pettymysten käsittelyä, joka myös on ollut paljon viime aikoina otsikoissa. Tähän voisi olla mahdollisuus, mikäli takana olisi suurseura.

Tällaisessa tapauksessa ammattimainen johtaminen olisi yksi ehdoton edellytys projektin onnistumiselle.

Reply
Tabitha Levine link
5/28/2022 10:27:02 am

Good read

Reply



Leave a Reply.

    kirjoittajaNA TOIMII:

    Urheiluvalmentaja, joka kirjoittaa taitoluistelusta, urheilusta ja oman elämänsä kummallisuuksista.

    Picture

    RSS Feed

    Archives

    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    April 2020
    January 2020
    November 2019
    October 2019
    March 2019
    February 2019
    September 2018

    Categories

    All
    Kuntotestaus
    Luistinhuolto
    Psyykkinen Valmennus
    Taitoluistelu
    Urheilu
    Valmentajan Elämää
    Valmentajuus

PALVELUT

Fyysinen testaus
Taitoluisteluvalmennus
Taitoluistinhuolto
Psyykkinen valmennus

YHTEYSTIEDOT

Yhteystiedot

BLOGI

INFO

Blogi
Etusivu
Tommi

  • ETUSIVU
  • PALVELUT
    • FYYSINEN TESTAUS
    • TAITOLUISTELUVALMENNUS
    • TAITOLUISTINHUOLTO
    • PSYYKKINEN VALMENNUS
  • INFO
    • TOMMI
  • YHTEYSTIEDOT
  • Blogi